Er is een kleine verandering op de zonnepanelen markt. Vanaf 1 juli 2023 zijn wij verplicht om de afvalbeheerbijdrage duidelijk op de factuur voor de klant te vermelden. Dit heeft geen effect op de productprijs, want de voorheen zat het ook in de kosten verrekend maar werd niet duidelijk als een kostenpost op de rekening gezet, wat nu dus wel moet.
Vroeger werd dit bedrag berekend in de productprijs van een paneel, de klant zelf zag niet hoeveel en/of er rekening gehouden was met de afvalbeheerbijdrage. Helaas ontstonden er dan situaties dat panelen waarvoor de bijdrage niet berekend was goedkoper waren dan de panelen waarbij er wel rekening gehouden was met de bijkomende kosten. De zichtbare prijs die in de factuur berekend is zorgt voor een transparante en eerlijke concurrentie, maar ook voor duidelijkheid naar de klant.
Salordepot gaat daarom ook vanaf 1 juli de afvalbeheerbijdrage duidelijk vermelden in de facturen. Er wordt hier landelijk een standaardtarief voor berekend van €0.04 per kilo. Hiermee is het ook gelijk voor de klant zichtbaar welk tarief er gehanteerd is voor de wettelijk verplichte afdracht, waarmee de inzameling en verwerking van onbruikbare zonnepanelen bekostigd wordt.
Als klant betaald u deze bijdrage aan uw installateur, in dit geval Solardepot. Solardepot betaald het bedrag van de afvalbeheerbijdrage weer door aan zijn leverancier/importeur. Deze betaald het weer op zijn buurt aan Stichting OPEN. Stichting OPEN zorgt er weer voor dat het bedrag ingezet wordt voor het recycelen van de onbruikbare zonnepanelen.
Moet u als klant hierdoor meer betalen? Het antwoord is nee, omdat de afvalbeheerbijdrage, zoals eerder gezegd, voorheen al berekend was in de productprijs.
Wat doe je als klant met defecte of oude zonnepanelen? Deze kun je op twee manieren wegdoen. Je kunt ze natuurlijk inleveren bij de plaatselijke milieustraat. Maar je kunt er ook voor kiezen om de installateur het mee te laten nemen, zij zorgen ervoor dat het dan gratis opgehaald wordt door Stichting OPEN of brengen het zelf naar een zogenoemde brenglocatie.