De brand van 18 juni in Arnhem heeft voor heel wat reacties gezorgd. We zien in Nederland steeds meer daken die gevuld zijn met zonnepanelen. En er zullen in de toekomst natuurlijk heel wat daken volgen. Mensen zijn bewuster en kiezen steeds vaker voor duurzame energie, daarnaast scheelt het natuurlijk ook heel wat in de energiekosten. Toch maken we ons soms een beetje zorgen; ‘Is de omvormer van de zonnepanelen gevaarlijk?’ ‘Zijn zonnepanelen gevaarlijk en is het schadelijk voor onze gezondheid?’ Allemaal vragen die veel wat mensen zich afvragen. Daarom leek het ons handig om hier een informatieve blog over te schrijven. Wellicht helpt het jou en anderen om hier en daar wat zorgen weg te nemen.
Wat zijn de risico’s van zonnepanelen?
Het plaatsen van zonnepanelen is een hele investering daarom wil je het gelijk in één keer goed doen. We gaan samen kijken naar wat de risico’s zijn van zonnepanelen. Gelukkig zijn de meeste risico’s weg te nemen wanneer je installateur de nodige kennis en ervaring heeft. Doordat de markt op dit moment erg goedloopt, zijn er veel aanbieders en installateurs. Daarnaast blijven de zonnepanelen op technologisch gebied steeds in ontwikkeling en zo komen er ook bijvoorbeeld meer panelen bij met een hogere wattpiek vermogen. Soms kun je als klant door de bomen het bos niet meer zien. Het is dan lastig om te beoordelen of een installateur over de juiste expertise en middelen beschikt om kwaliteit te garanderen zonder bijvoorbeeld voor brandgevaar te zorgen. Gelukkig zijn er een aantal organisaties die klanten hiervoor beschermen. Er bestaan namelijk diverse keurmerken die installatiebedrijven kunnen beoordelen of ze voldoen aan alle kwaliteitsnormen. Check of je installatiebedrijf eventueel gekeurd is door bijvoorbeeld:
- KIWA
- Isso
- TÜV Rheinland
Problemen kunnen ook ontstaan door een onveilig installatiesysteem. Uit onderzoek is gebleken dat er voornamelijk een brandgevaar is bij indaksystemen. Hierbij zijn de panelen niet op de dakpannen geplaatst, maar op de dakconstructie. Vaak leiden mankementen niet gelijk tot brand aangezien de dakpannen een brandwerende laag hiervoor vormen. Hierdoor zijn natuurlijk niet alle indaksystemen direct afgekeurd. Wanneer de installatie correct en volgens de regels geinstalleerd is hoort het zeker geen problemen met zich mee te brengen.
Ook onjuiste montage kan voor vervelende problemen zorgen. Bij het gebruik van verkeerde bevestigingsmateriaal of montagebeugels kunnen panelen bijvoorbeeld niet goed bevestigd zijn. Dit is natuurlijk niet handig wanneer het bijvoorbeeld een keer stormt, je wil je zonnepanelen natuurlijk niet uit de tuin van de buurman halen. Daarnaast is het belangrijk dat er zorgvuldig met de panelen om wordt gegaan tijdens de installatie. Wanneer een paneel plaatselijk veel druk ervaart kunnen er scheurtjes ontstaan, dit kan ervoor zorgen dat een zonnecel plaatselijk te warm wordt. Door de scheurtjes kan er ook vochtschade ontstaan wat op lange termijn voor brandgevaar of onbruikbaarheid kan zorgen.
Vaak vragen klanten zich ook af of een omvormer van zonnepanelen gevaarlijk is. Een omvormer hoeft geen risico’s met zich mee te brengen wanneer er rekening gehouden is met zonlicht, ventilatie en de plaatsing op een niet brandbare achtergrond. Door zonlicht kan het warm worden, het is daarom aan te raden om het ergens te plaatsen waar genoeg ruimte is voor ventilatie. Solardepot werkt daarom alleen met elektriciens die NEN gecertificeerd zijn en VCA registratie hebben. Deze elektriciens zijn hier altijd van op de hoogte en weten wat ze aan het doen zijn.
Hoe brandbaar zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen heel warm worden, soms tot wel 80 graden. Maar de kans is bijna 0% dat een paneel zelf in brand zal vliegen. Hooguit smelt het bij hoge temperaturen wanneer er bijvoorbeeld onder een paneel brand is. Maar waar zit de risico van een zonnepanelen installatie? Het hele probleem van brandgevaar is terug te voeren op de meest kleine en goedkoopste onderdeel van het systeem namelijk; de stekkertjes en de verlengkabels die het systeem met elkaar verbinden. Bij het verbreken van de gelijkstroom in de kabels springen de elektronen in een vlamboog eruit en veroorzaken brand aan alle omliggende brandbare materialen. Daarom is het zo belangrijk dat de elektricien gecertificeerd is en de nodige/juiste kennis beheerst, kortom je maakt het verschil in de installatie met je installatieteam.
Zijn zonnepanelen schadelijk voor de gezondheid?
Afgelopen jaar had het RIVM een onderzoek uitgevoerd over hoe schadelijk zonnepanelen zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek bleek dat zonnepanelen geen schade vormen voor de gezondheid van ons allen. Tijdens het onderzoek is er gekeken naar de effecten van de eventuele verontreiniging van de lucht, het geluid van het zonnesystem en de elektromagnetische velden.
Het laatste ontstaat wanneer gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom in de omvormer. Gelukkig bleek uit het onderzoek dat de veldsterkte ver onder de gehanteerde blootstellingslimiet ligt. Daarnaast liggen de zonnepanelen altijd buiten op het dak en de omvormer plaatsen ze vaak in een ruimte waar mensen niet zo vaak aanwezig zijn. Denk hierbij aan de garage, schuur of de zolder.
Sommige omvormers maken geluid, maar dit is een zeer lage frequentie. Vaak is het een bromtoon van de ventilator die in de omvormer zit. Er zijn een aantal omvormers die geen ingebouwde ventilator hebben, je kunt er altijd naar vragen aan de installateur.
Zijn zonnepanelen gevaarlijk voor de gezondheid tijdens brand? Bij brand en explosies onder de panelen kunnen er barsten in de panelen komen waardoor er zonnecelscherven ontstaan. Deze waaien dan met de rook en wind mee de omgeving in. Deze glas of silicumplaatjes kunnen erg scherp zijn. Het is dan belangrijk om je omgeving te controleren of er eventueel ook wat bij jou in de tuin ligt bijvoorbeeld. Maar in het algemeen kunnen we dus gerust zeggen dat zonnepanelen ook geen gevaar vormen voor onze gezondheid.